Trouwen in Zwolle

De gemeente Zwolle is met betrekking tot het trouwen goed met z'n tijd mee gegaan. Als je trouwplannen hebt en je gaat je voor het eerst oriënteren wat er allemaal mogelijk is rond het huwelijk in Zwolle, dan kunnen we kort zijn. Bijna alles! Zo kunnen jullie zelf een trouwlocatie kiezen, Je bepaalt ook zelf welke ambtenaar of Babs jullie huwelijk gaat sluiten, ook als deze trouwambtenaar niet in dienst van de gemeente Zwolle is. En voor de trouwdatum hoef je ook geen diepgravend onderzoek te doen. Je kunt namelijk op iedere dag van de week trouwen. op het tijdstip van jullie keuze.

Trouwlocaties in de gemeente Zwolle

Zoals gezegd kun je in Zwolle op bijna iedere locatie trouwen. Uiteraard kan dat nog altijd lekker officieel in de Schepenzaal in het stadhuis van Zwolle aan het Grote Kerkplein. De gratis ceremonie kan op vaste tijden voltrokken worden in het Stadskantoor. En verder kun je binnen de gemeentegrenzen van Zwolle dus bijna overal trouwen, mits de trouwlocatie voldoet aan een aantal eisen. Zo moet de hygiëne en sanitaire voorzieningen op orde zijn, de locatie moet voldoen aan goede zeden, de parkeergelegenheid moet geregeld zijn zodat de verkeerssituatie niet in gevaar zal komen, er moet een (kleed)ruimte voor de trouwambtenaar geregeld zijn, etc.. Logisch dus!

Melding van het voorgenomen huwelijk

Als je wilt trouwen in de gemeente Zwolle moet je eerst enkele zaken regelen. De trouwdatum reserveren, het huwelijk aanmelden, gegevens laten controleren, trouwlocatie doorgeven, etc. Gelukkig is dat allemaal goed geregeld door de gemeente, dus het klinkt allemaal iets complexer dan dat het in werkelijkheid is. Stap 1 is het invullen van de formulieren "Melding Huwelijk". Deze vind je op de website van de gemeente Zwolle. Stap 2 is een bezoek aan het stadhuis van Zwolle. Maak een afspraak aan de publieksbalie om de trouwdatum hier vast te leggen. Neem dan direct de ingevulde formulieren van de aanmelding van het huwelijk mee. Stap 3 wordt gezet door de gemeente. Zij controleren of jullie voldoen aan de voorwaarden om te mogen trouwen. Als je daar groen licht op krijgt dan mag je vanaf 14 dagen na de goedkeuring al trouwen. Meld het huwelijk dus wel tijdig aan, maar niet eerder dan een jaar van te voren. Dat is wettelijk niet toegestaan Als jullie beiden in een ander land wonen maar in Zwolle willen trouwen en is in ieder geval één van jullie Nederlander? Dan kun je voor de melding van het huwelijk niet in je eigen gemeente terecht maar moet je dit doen in Den Haag.

Formulieren melding voorgenomen huwelijk

Bij de aanmelding van jullie huwelijk moet je de volgende documenten aanleveren bij de gemeente: Kopie geldig paspoort/id-kaart van jullie beiden. Kopie geldig paspoort/id-kaart/rijbewijs van de getuigen. Bij een huwelijk moeten minimaal twee en maximaal vier getuigen aanwezig zijn.. Als je geen eigen getuigen wilt, kan de gemeente getuigen beschikbaar stellen. Aan deze gemeentegetuigen zijn wel kosten verbonden. Eventueel het formulier ‘huwelijk op locatie’ als jullie op een eigen gekozen locatie willen trouwen. Eventueel aanvullende documenten: Heb je niet de Nederlandse nationaliteit? Ben je in het buitenland geboren? Heb je in het buitenland gewoond of ben je in het buitenland getrouwd geweest? Dan is het verstandig om tijdig te informeren of er aanvullende documenten nodig zijn en aan welke eisen ze moeten voldoen. Houd er rekening mee dat het soms lang duurt voordat je deze documenten in je bezit hebt.

Naamgebruik

Naamgebruik wordt omschreven als het recht dat jullie hebben om de achternaam van je partner te gebruiken vanaf het moment dat jullie zijn getrouwd. Jouw eigen achternaam komt hierbij niet officieel te vervallen. Vandaar dat het naamgebruik wordt genoemd en niet naamswijziging. Het naamgebruik is bij een eventuele ontbinding van jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap te wijzigen. Ook als je daar pas enige tijd na de ontbinding voor kiest. Jouw officiële achternaam is immers nog gewoon jouw eigen naam. Klinkt niet erg gepast omdat je nog niet eens getrouwd bent, maar het hoort nu eenmaal bij het onderwerp. De mogelijkheden bij naamgebruik alleen jouw eigen achternaam eerst jouw eigen achternaam, gevolgd door de achternaam van jou partner de achternaam van jouw partner, gevolgd door jouw eigen achternaam alleen de achternaam van jouw partner Nadat je er voor hebt gekozen om jouw achternaam te wijzigen, wordt de nieuwe naam geregistreerd in de basisregistratie persoonsgegevens. De meeste overheidsinstellingen zoals de belastingdienst, het pensioenfonds, ziektekostenverzekeraars e.d. maken gebruik van de gegevens uit deze basisregistratie. Zij zullen jouw nieuwe achternaam dus automatisch wijzigen. Alleen in enkele officiële documenten staat altijd jouw officiële achternaam genoemd. Vaak wordt hierbij jouw nieuwe achternaam aan toegevoegd.

Trouwambtenaren in de gemeente Zwolle

In Zwolle heb je voor de huwelijksvoltrekking keuze uit circa 15 trouwambtenaren die in dienst zijn van de gemeente. Je kunt de naam van de "Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand" (BABS) die jullie gekozen hebben, doorgeven bij de melding van het huwelijk of tot uiterlijk vier weken voor de trouwdatum. Maar wacht niet te lang met de keuze van de trouwambtenaar want de kans is groot dat de BABS van jouw keuze al bezet is op jullie trouwdatum. Je moet dan ook de namen van 3 trouwambtenaren doorgeven, in de volgorde van jullie voorkeur. Uiterlijk een week voor de trouwdatum neemt de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand contact met jullie op om de huwelijkssluiting te bespreken.

Zelfstandige trouwambtenaar inhuren

Naast de BABS'en van de gemeente mag je ook een zelfstandige trouwambtenaar inhuren. Zij zijn dus niet in dienst bij de gemeente Zwolle en zijn vrij inzetbaar in het hele land. Zij beschikken vaak over een eigen website waar veel informatie is te lezen over de achtergrond, de stijl en ook de kosten van die vrije trouwambtenaar. BABS voor 1 dag Voor een unieke huwelijksceremonie is er nog een bijzondere mogelijkheid. Je kunt namelijk een goede vriend of vriendin, familielid, BN'er e.d. vragen om jullie in "de echt te verbinden". Je kunt dit aanvragen bij de gemeente Zwolle. Deze zgn. BABS voor een dag mag op die dag slechts 1 huwelijk voltrekken. Er moet ook een trouwambtenaar van de gemeente bij aanwezig zijn om er op toe te zien dat het huwelijk rechtsgeldig wordt voltrokken. Lees voor meer info over de verschillende mogelijkheden voor de trouwambtenaar het artikel: "Trouwambtenaar kiezen"

Voorwaarden om te kunnen trouwen:

Je kunt in ons land niet zomaar trouwen. Er zijn daarbij wel enkele voorwaarden met betrekking tot je leeftijd, familierelatie, nationaliteit en herkomst, etc. Lees hiervoor het artikel Regels bij het huwelijk waarin we alle regels en voorwaarden op een rij hebben gezet.

Gratis trouwen in Zwolle

Voor de mensen die wel willen trouwen maar niet over de financiële midden beschikken of die maar weinig waarde hechten aan de ceremonie, is er ook de mogelijkheid om gratis te trouwen in Zwolle. Dat kan op dinsdagmorgen om 09.00 uur of 09.15 uur in het Stadskantoor. Het is een korte en sobere trouwerij, zonder gasten, zonder toespraak, etc. Voor meer informatie over het gratis trouwen in Zwolle kun je terecht bij de gemeente.

Wij wensen jullie een goede voorbereiding en voor straks heel veel plezier tijdens jullie trouwdag.

Meer informatie over trouwen in Zwolle

Gemeentehuis Zwolle
Lubeckplein 2
8017 JZ Zwolle
Tel: 0384 983138
Website: www.zwolle.nl
E-mail: postbus@zwolle.nl

Trouwbedrijven gemeente Zwolle


Goudsmederij Yelkencian

Goudsmederij Yelkencian

Zwolle
Kyra’s focus fotografie

Kyra’s focus fotografie

Zwolle
Your Wedding show

Your Wedding show

Zwolle
Kaartje2go

Kaartje2go

Zwolle
Pr8feest

Pr8feest

Zwolle



Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media