Trouwen in de gemeente Almelo

De gemeente Almelo is erg flexibel naar de a.s. bruidsparen. Er wordt alles aan gedaan om de dag waarop jullie elkaar het ja-woord geven, tot een van de mooiste dagen van jullie leven te maken. Trouwen in de gemeente Almelo kan dan ook op iedere locatie en op elke dag van de week. En dan ook nog met de voltrekking van het huwelijk door een trouwambtenaar die jullie zelf kiezen.

Melding huwelijk

Als je vroeger ging trouwen in Almelo, dan moest je nog eerst in ondertrouw gaan in het gemeentehuis. Tegenwoordig gaat dat gelukkig een stuk makkelijker. Als jullie de trouwdatum hebben gekozen, doe je de "Aanmelding huwelijk" bij de gemeente waar je het huwelijk laat voltrekken, in jullie geval dus in Almelo. Deze melding kan bij de gemeente Almelo online. Hierin vul je jullie persoonlijke gegevens in en de namen van de getuigen e.d. Als je al weet op welke locatie jullie willen trouwen dan vul je ook vast het formulier voor de keuze van de trouwlocatie in.

 

Trouwlocatie kiezen

Je kunt trouwen in het stadhuis van Almelo. Maar je mag ook op een andere trouwlocatie trouwen binnen de gemeente. In een kerk, een restaurant, een partytent, het stadion van Heracles, een DIY bruiloft bij jullie thuis of een mooie vintage wedding in de boomgaard... Waar je maar wilt, als je trouwlocatie maar veilig is voor jou en jouw bruiloftsgasten. Naast de veiligheid speelt de hygiëne een rol, parkeergelegenheid, sanitaire voorzieningen, kleedruimte voor de trouwambtenaar, etc. De exacte voorwaarden staan op de website van de gemeente Almelo in het formulier 'Melding trouwlocatie'. Als je er voor kiest om niet in het gemeentehuis te trouwen maar op een vrije trouwlocatie, dan moet je daarvoor het formulier "Meldingsformulier Trouwlocatie" invullen. Die kun je online invullen en verzenden of uitprinten, invullen en per post Deze kun je meesturen met de "Melding huwelijk".

Laat de trouwlocatie decoreren door Orangerie 21 in Almelo

Trouwambtenaar

Welke trouwambtenaar gaat jullie huwelijksvoltrekking verzorgen? Je kiest zelf je trouwambtenaar. Je kunt een keuze maken uit de trouwambtenaren van de gemeente Almelo (BABS/buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand). Je neemt hiervoor zelf contact op met de trouwambtenaar van jullie keuze. Daarna geef je bij de gemeente door wie jullie huwelijk gaat voltrekken. Je kunt zelf ook iemand vragen (BABS voor een dag)... Deze persoon wordt dan voor één dag benoemd of beëdigd als Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Uiteraard zijn de kosten hierbij wel hoger dan bij een trouwambtenaar van de gemeente Almelo.

Meer informatie over BABS voor een dag

Je kunt zelf iemand vragen om jullie te trouwen, dit kan een familielid, een vriend of vriendin zijn, maar je kunt zelfs een BN'er, vragen of hij/zij jullie in het echt willen binden. Je moet dit wel aanvragen bij de gemeente Almelo. De gene die jullie trouwambtenaar voor 1 dag wordt, moet een verklaring van goed gedrag afgeven. Als dit wordt goedgekeurd, dan kan die gene door de rechter als ambtenaar van de burgerlijke stand beëdigd worden. Tijdens de huwelijksvoltrekking zal er wel een BABS van de gemeente Almelo aanwezig zijn, om te kijken dat het huwelijk volgens de regels voltrokken wordt en daarmee ook rechtsgeldig is.  

Vrije keuze ambtenaar

Er zijn ook BABS'en die in alle gemeentes aanstaande bruidsparen mogen trouwen, een voorwaarde is wel, dat deze persoon in een andere gemeente ook al is beëdigd als BABS. In de categorie "Huwelijksvoltrekking" zie je een overzicht van trouwambtenaren die aan deze eisen voldoen. Er zijn natuurlijk wel extra kosten aan verbonden als jullie voor een vrije trouwambtenaar kiezen. De kosten kun je via deze website navragen bij desbetreffende vrije trouwambtenaar.

Kosten van het huwelijk

De kosten van het huwelijk verschillen per dag en tijdstip. Zo zit er een duidelijk verschil tussen het trouwen in de ochtend of juist 's avonds trouwen. Neem in dit geval drie maanden van te voren contact op met de gemeente. Ook is het trouwen op zaterdag of zondag duurder dan op doordeweekse dagen. De kosten van een huwelijksvoltrekking op vrijdag is echter gelijk aan de maandag t/m donderdag, dus dat is zeer positief. Lees voordat je alles gaat regelen eerst het artikel over de regels die bij het huwelijk komen kijken.

Kijk op de website van de gemeente voor de actuele kosten om te kunnen trouwen in Almelo

Gratis trouwen in Almelo

Je kunt op maandag om 09.00 of 09.15 uur gratis trouwen in het gemeentehuis van Almelo. Het gratis huwelijk wordt niet voltrokken in de trouwzaal maar in een spreekkamer in het stadhuis. Bij deze sobere huwelijksceremonie mogen naast het bruidspaar maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. Verdere gasten zijn niet toegestaan.  Het is dus verstandig om naast de 2 meest dierbaren de 2 mensen met jullie dit het liefst willen delen, als getuigen te vragen. Verder is er bij het gratis trouwen geen bode aanwezig en is een toespraak niet toegestaan. De belangrijkste voorwaarde voor een gratis huwelijk is dat één van beide partners staat ingeschreven in de gemeente Almelo.

Bruidsduiven in Almelo

Als je gaat trouwen, kun je in Almelo voor het loslaten van witte bruidsduiven terecht Witte Duiven verhuur Olthof.

Meer informatie over trouwen in de gemeente Almelo

Gemeentehuis Almelo
Stadhuisplein 1
7607 EK Almelo
Tel: 0546 541111
Website: www.almelo.nl
E-mail: gemeente@almelo.nl

Trouwbedrijven gemeente Almelo


Witte Duiven Verhuur Olthof

Witte Duiven Verhuur Olthof

Almelo
Rides4Fun

Rides4Fun

Almelo
TrouwringenVoordeel.nl

TrouwringenVoordeel.nl

Almelo

Ook interessant


Verschillende soorten bruidsboeketten

Verschillende soorten bruidsboeketten

Trouwambtenaar kiezen

Trouwambtenaar kiezen
Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media