Trouwen in de gemeente Dalfsen

Als jullie van plan zijn om te gaan trouwen in de gemeente Dalfsen, moeten jullie dit eerst melden d.m.v. een verklaring. Dat is het moment dat het officieel wordt vastgesteld dat jullie met elkaar mogen trouwen. Per september 2015 hoeven jullie niet eerst in ondertrouw te gaan, dit is helemaal afgeschaft, hiervoor is de melding van een voorgenomen huwelijk in de plaats gekomen. Deze melding vindt plaats in de gemeente waar jullie willen trouwen, dat is in dit geval dus de gemeente Dalfsen. Deze melding is 1 jaar geldig en moet minimaal 2 weken voor het huwelijk door de gemeente zijn ontvangen.

Trouwlocatie

De gemeente Dalfsen heeft 3 permanent aangewezen trouwlocaties:

 • Gemeentehuis Dalfsen (Raadzaal)
 • Gemeentehuis Dalfsen (Jeroen Krabbé zaal
 •  Servicepunt Nieuwleusen ('t Olde gemientehuus)

Naast deze 3 permanent aangewezen trouwlocaties in Dalfsen kun je ook kiezen voor een vrije trouwlocatie, zoals een partycentrum, een restaurant, een kerkje etc. Dit kan uiteraard alleen als de eigenaar zijn locatie beschikbaar stelt. Er zijn een paar locaties die wij jullie kunnen aanbevelen, dat zijn o.a. Reimink Hofje van Buisman, 't Witte Peerd, Hof van Dalfsen en Onder Ons.

Als jullie kiezen voor een vrije trouwlocatie in de gemeente Dalfsen, hebben jullie ook zelf de verantwoordelijkheid voor het maken van alle afspraken met de eigenaar van desbetreffende locatie. Ook dien je zelf een trouwambtenaar uit te kiezen. De gemeente Dalfsen heeft hiervoor diverse trouwambtenaren beschikbaar. Je mag ook zelf zelf een eigen trouwambtenaar van buiten de gemeente inhuren. Maar dit moet dan wel een erkend trouwambtenaar zijn.

Getuigen

De huwelijksvoltrekking vindt plaats ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand. Bij een huwelijk moeten minstens 2 en maximaal 4 getuigen zijn, zij moeten wel 18 jaar of ouder zijn. Van de getuigen moeten er ook een aantal gegevens doorgegeven zijn.

 • Kopie van een geldig legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart)
 • Roepnaam
 • Adres
 • Gemeente waar de getuige woont

Als je zelf geen getuigen hebt, dan kunnen wij hier ook voor zorgen.

Muziek, rijst, confetti en huisdieren

Muziek

Muziek afspelen is mogelijk. Als je graag muziek tijdens de huwelijksvoltrekking wilt hebben, kun je dit aan ons doorgeven en een aantal dagen voor de voltrekking een cd in leveren met naam en de huwelijksdatum.

Rijst, confetti

Het strooien van confetti en / of rijst is helaas niet toegestaan. Willen jullie dit aan jullie gasten doorgeven?

Huisdieren

In de trouwzalen zijn geen huisdieren toegestaan.

Welke achternaam ga je gebruiken

Het is zowel voor de vrouw als voor de man mogelijk de naam van de partner te gebruiken. Dit geldt niet alleen voor getrouwde stellen, maar ook voor stellen die hun relatie hebben laten registreren. De mogelijkheden hoe je aangeschreven wilt worden zijn:

 • de eigen geslachtsnaam
 • de achternaam van de partner, gevolgd door de eigen achternaam
 • de eigen achternaam, gevolgd door de achternaam van de partner
 • de achternaam van de partner

Huwelijkse voorwaarden

Je kunt trouwen in gemeenschap van goederen, maar ook op huwelijkse voorwaarden. In gemeenschap van goederen (naam zegt het al) is alles wat jullie hebben van jullie samen en wordt er bijvoorbeeld na een scheiding alles verdeeld (ook schulden). Gaan jullie trouwen op huwelijkse voorwaarden, dan worden alle voorwaarden door vastgelegd. Je kunt hiervoor een afspraak maken met de notaris.

Meer informatie over trouwen in Dalfsen

Gemeentehuis Dalfsen Raadhuisstraat 1
7721 AX Dalfsen
Tel: 0529 488388
Website: www.dalfsen.nl
E-mail: gemeente@dalfsen.nl

Trouwbedrijven gemeente Dalfsen


Onder Ons

Onder Ons

Dalfsen
't Witte Peerd

't Witte Peerd

Nieuwleusen

Ook interessant


Verschillende soorten bruidsboeketten

Verschillende soorten bruidsboeketten

Waar moet je op letten als bruidegom?

Waar moet je op letten als bruidegom?
Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media