Trouwen in Wierden

Jullie kunnen in de gemeente trouwen op maandag tot en met zaterdag van 8.30 en 15.30. Als je wilt weten of er nog een bepaalde datum beschikbaar is, dan kun je op de website van de gemeente Wierden de trouwagenda raadplegen.

Waar willen jullie trouwen?

Je mag zelf weten in welke gemeente je wilt trouwen. Als je in de gemeente Wierden wilt trouwen, dan kan dat in het gemeentehuis. Het gemeentehuis beschikt over een mooie, moderne trouwzaal, die ook gebruikt wordt als raadzaal. Verder kun je op een vrije trouwlocatie trouwen. Wat moeten jullie doen om in het huwelijk te treden? Afspraken maken voor huwelijk Eerst moet er een melding gedaan worden van het voorgenomen huwelijk. Voorheen werd dit ondertrouw genoemd. Dit kun je digitaal doen. Op de website van de gemeente vind je een formulier om een melding van het voorgenomen huwelijk te doen.

Afspraak maken voor afleggen verklaring

Nadat je een afspraak hebt gemaakt voor het voorgenomen huwelijk, maak je een afspraak voor het afleggen van een 'verklaring voor huwelijk'. Deze verklaring moet minstens 2 weken voor de trouwdatum zijn ingediend Voor deze verklaring moeten jullie samen naar het gemeentehuis komen. Jullie ondertekenen dan gezamenlijk de ‘verklaring van het voorgenomen huwelijk'. Tijdens deze afspraak geef je ook door wie de getuigen zijn en welke trouwambtenaar van de burgerlijke stand het huwelijk zal voltrekken. De getuigen moeten meerderjarig zijn.Tot slot betaal je de kosten. Daarvoor is een pinautomaat aanwezig. Een verklaring afleggen kan alleen op afspraak op dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend tussen 9.30 en 11.30 uur. Deze afspraak kun je digitaal maken. Kijk hiervoor ook op de website van de gemeente.

Wat moet je meenemen als je een verklaring gaat afleggen?

Een geldig identiteitsbewijs van jou en je partner Kopie van het paspoort, ID-kaart of rijbewijs van de getuigen (Bij het huwelijk zijn in totaal minimaal 2 en maximaal 4 meerderjarige getuigen aanwezig.) Hebben jullie niet de Nederlandse nationaliteit, dan vragen we ook naar andere aktes en/of verklaringen. Als dat nodig is, laat de gemeente jullie dit weten. Verder: Moet je de verklaring minimaal twee weken (14 dagen) voordat jullie gaan trouwen afleggen. Een verklaring blijft één jaar geldig; daarna moet er opnieuw een verklaring afgelegd worden. Wonen jullie allebei buiten Nederland en is in ieder geval één van jullie Nederlander? Dan moet je de verklaring afleggen in Den Haag.

Achternaam kiezen

Als je gaat trouwen, kun je kiezen welke achternaam je wilt gaan gebruiken. Meer hierover kun je op de website van de gemeente vinden.

Trouwambtenaar kiezen

In de gemeente Wierden zijn een aantal trouwambtenaren (zogenaamde buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand - BABS). Je kunt kiezen welke trouwambtenaar jullie huwelijk gaat voltrekken. Daarvoor moet je zelf contact opnemen met de betrokken trouwambtenaar. Hij/zij maakt dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je kunt dan ook jullie persoonlijke wensen bespreken. Voor de actuele trouwambtenaren die beschikbaar zijn kun je ook het beste even op de website van de gemeente kijken.

Andere trouwambtenaar

Ken je een trouwambtenaar uit een andere gemeente? Dan kan deze jullie huwelijk ook voltrekken. Je moet dit uiterlijk 6 weken voor het huwelijk aanvragen. Je kunt op de website van de gemeente een aanvraagformuliervinden voor trouwambtenaar voor één dag. Alles wat je moet weten als je een trouwambtenaar gaat kiezen staat in het artikel "Trouwambtenaar kiezen" vinden.

Muziek bij de huwelijkceremonie regelen

Als jullie tijdens de huwelijksvoltrekking muziek willen, dan kan dat. Er moet dan een cd met drie nummers ingeleverd worden: Muziek bij:binnenkomst trouwzaal, ondertekenen van de akte en einde van de huwelijksceremonie Deze cd moet uiterlijk twee dagen voor het huwelijk bij het loket Burgerzaken ingeleverd worden.

Hoe werkt het en wat zijn de voorwaarden om te kunnen trouwen?

Niet alleen een man en een vrouw kunnen met elkaar trouwen. Ook 2 vrouwen of 2 mannen kunnen met elkaar trouwen. Voorwaarden om te kunnen trouwen Jullie zijn allebei 18 jaar of ouder. Jullie zijn niet al getrouwd zijn of hebben een geregistreerd partnerschap. Jullie mogen niet trouwen met eigen kind, broer, zus, ouder, grootouder, kleinkind, halfbroer, halfzus. Je mag niet gedwongen worden om te trouwen. Sta je onder curatele? Dan hebt je toestemming nodig van de curator of kantonrechter. Toestemming vragen om te mogen trouwen Zijn jullie allebei 16 of 17 jaar? Of is één van jullie 16 of 17? Dan heb je toestemming nodig van de ouders of voogd in de volgende situaties: de vrouw is zwanger de vrouw heeft al een kind Je hebt toestemming nodig van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie in de volgende situaties: Jullie zijn allebei 16 of 17 jaar en de vrouw is niet zwanger. Jullie zijn jonger dan 16 jaar en de vrouw is zwanger of heeft een kind. Je wilt trouwen met je adoptiebroer of adoptiezus.

Wat zijn de kosten om te trouwen?

Hoeveel je aan de gemeente moet betalen voor het huwelijk, is afhankelijk van jullie eigen keuzes. Voor de actuele prijzen kun je het beste de website van de gemeente raadplegen. Gratis trouwen In het gemeentehuis kun je op dinsdagochtend om 8.30 of om 9.00 uur gratis trouwen. Dit betekent dat je dan geen huwelijksrecht hoeft te betalen. Het trouwboekje en de benodigde aktes moeten wel betaald worden. Een gratis huwelijk wordt voltrokken in een spreekkamer. Hierbij mogen maximaal 10 personen aanwezig zijn, incl. het bruidspaar en de getuigen. De ceremonie is eenvoudig, zonder toespraak.

Geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk

Jullie kunnen ook het geregistreerde partnerschap omzetten in een huwelijk. Dan moet je bij de gemeente een akte van omzetting laten opmaken. Je kunt kiezen voor een gratis omzetting in een spreekkamer van het gemeentehuis. Je kunt ook kiezen voor een plechtigheid die vergelijkbaar is met een 'gewone' huwelijksplechtigheid. De kosten zijn gelijk aan de kosten van een gewoon huwelijk.

Meer informatie over trouwen in Wierden

Gemeentehuis Wierden
Pouliestraat 3
7642 EB Wierden
Tel: 0546 580800
Website: www.wierden.nl
E-mail: gemeente@wierden.nl

Trouwbedrijven gemeente Wierden


Sietsanne Fotografie

Sietsanne Fotografie

Wierden

Leuke adresjes


De Galazaak Nijverdal

De Galazaak Nijverdal

uniek aanbod jurken
Witte Duiven Verhuur Olthof

Witte Duiven Verhuur Olthof

bruidsduiven

Ook interessant


Een knappe camera maakt nog geen goede fotograaf

Een knappe camera maakt nog geen goede fotograaf

Een rode loper kopen

Een rode loper kopen
Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media