De herkomst en betekenis van de bruidstaart

Op deze pagina lees je alles over de diepste betekenis van de bruidstaart. Natuurlijk is het voor jullie het allerbelangrijkste dat het een beauty van een bruidstaart is die ook nog eens lekker smaakt. Maar als jullie straks samen de taart aansnijden is het toch ook mooi om te weten wat nu eigenlijk de diepe betekenis is van een bruidstaart. Niet dat je er op jullie mooiste dag bij stil moeten staan, maar als we de tijdslijn van de bruidstaart volgen vanaf de oorsprong, dan komen we helemaal uit in de middeleeuwen en zelfs tot in de tijd van de Romeinen!

De bruidstaart in de tijd van de Romeinen

De bruidstaart kennen we al uit de tijd van de Romeinen. In die tijd was de bruidstaart niet meer dan een eenvoudige koek waarin veel gist werd gebruikt. Dit zou goed zijn voor de vruchtbaarheid van de dames. Deze koek werd dan boven het hoofd van de bruid verkruimeld. Hiermee smeekten de Romeinen de goden op een gezond huwelijk met veel kinderen. Die kruimels zouden de gasten dan weer geluk brengen wanneer deze na afloop van het feest werden meegenomen. 

Tradities in de Middeleeuwen

In de tijd van de Middeleeuwen namen de bruiloftsgasten in Engeland zoete broodjes en later cakejes mee naar het bruiloftsfeest. De cakejes werden in piramide vorm opgestapeld. Wanneer het bruidspaar elkaar dan boven de berg cakejes kusten, zonder dat de cakejes omvielen, zou het een fantastisch huwelijk worden met kinderen. 

De bruidstaart van nu

De traditie van de bruidstaart met verschillende verdiepingen is via de Amerikanen overgewaaid naar Europa. Zij hebben dus een vervolg gegeven aan die eeuwenoude traditie door de trouwtaart in diverse lagen uit te voeren. Naast de huidige bruidstaart met lagen zoals we die nu kennen, krijg je ook de keuze uit verschillende vormen, kleuren en smaken. Zoek van te voren uit wat je mooi vindt en neem eventueel foto's mee naar de taartenspecialist. Diverse patissiers en banketbakkers bieden ook een proefsessie aan. Zo kom je erachter wat jouw favoriete smaak is voor de bruidstaart. Erg populair is o.a. de 'naked cake'. De taart kan worden afgewerkt met crème en poedersuiker. Zo blijf je de cake-lagen zien en dat geeft en dat geeft een heel mooi effect. Hierbij worden ook vaak bloemen en vers fruit gebruikt. Zo'n 'naked bruidstaart' is tevens een ideale uitkomst voor mensen die niet van fondant of marsepein houden.

Bruidstaart aansnijden

Momenteel heeft het aansnijden van de bruidstaart niet meer een directe betekenis. Maar deze traditie wordt nog wel in stand gehouden. De bruid en bruidegom snijden na de huwelijksceremonie samen in het midden van de onderste laag de taart aan. Daarna geeft de bruidegom de eerste hap aan de bruid waarna de bruid een hap aan de bruidegom geeft. Meestal wordt er een glaasje champagne gedronken bij het eten van de bruidstaart. Na het aansnijden van het eerste stukje van de bruidstaart neemt de bediening het over en zorgt voor de verdere verdeling van de taart.

Leuke adresjes

de Kottencake

de Kottencake

bake your memories even sweeterBezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media