Trouwen in gemeenschap van goederen?

Een stukje geschiedenis: Trouwen in gemeenschap van goederen is al sinds 2018 niet langer de standaard. Tot die datum trouwde driekwart van de stellen automatisch in gemeenschap van goederen. Maar tegenwoordig wordt het huwelijk automatisch onder huwelijkse voorwaarden voltrokken. Wil je toch in gemeenschap van goederen trouwen, dan moet je dit apart regelen via de notaris. Hieronder lees je alles over deze wet.

Foto: Kyra’s focus fotografie | betrokken, spontane en creatieve bruidsfotograaf

Trouwen onder huwelijkse voorwaarden

Tot 01-01-2018 trouwde Iedereen nog automatisch in gemeenschap van goederen, mits je hiervoor iets liet vastleggen door de notaris. Trouwen in gemeenschap van goederen houdt in dat je zowel bezittingen als schulden met elkaar deelt, ook als deze bezittingen of schulden al bestonden voor je met elkaar in het huwelijk trad. Sinds 2018 is dat dus veranderd. Stellen trouwen tegenwoordig automatisch onder huwelijkse voorwaarden. Deze huwelijkse voorwaarden kun je naar wens aanpassen. Daarvoor is wel een bezoekje aan de notaris nodig. 

Foto: Jansen Bruidsfotografie | een foto vertelt een verhaal

De huwelijksakte versus trouwboekje

In de huwelijksakte komen jullie persoonsgegevens en trouwdatum te staan. Het is eigenlijk gewoon een schriftelijk bewijs dat jullie met elkaar zijn getrouwd. Deze onderteken je onder toezien van de trouwambtenaar, zodra de trouwceremonie is afgelopen. In de huwelijksakte worden ook de voorwaarden vastgelegd, uiteraard als jullie daar gebruik van maken. Let op; De huwelijksactie is niet hetzelfde als het trouwboekje. De huwelijksakte is een officieel en verplicht document dat je nodig bent bij een echtscheiding of bij emigreren naar het buitenland. Het trouwboekje is vrijblijvend en heeft geen officiële functie meer.

Wat houdt trouwen onder huwelijkse voorwaarden in?

Trouwen onder huwelijkse voorwaarden houdt in dat alles wat je bezit op het moment dat je trouwt, niet automatisch ook eigendom van jouw partner wordt. Jouw bezittingen, spaargeld en jouw schulden blijven van jou alleen, mits je dit anders hebt opgenomen in de huwelijksakte.  Alles wat er tijdens het huwelijk binnenkomt of wordt aangeschaft wordt wel van jullie samen. Het ontvangen van erfenissen en giften komen voortaan echter alleen bij de erfgenaam/ontvanger terecht en dus niet meer in de gemeenschap van goederen. Bij de notaris kun je laten aanpassen wat gemeenschappelijk is en wat niet. Regel dit dus wel voordat je gaat trouwen in jouw gemeente.

De huwelijksakte... een nuttig document

Zoals je hebt kunnen lezen is het niet de leukste stof om je in te verdiepen, maar het is wel belangrijk. De huwelijksakte is dan ook niet voor niets een officieel document dat aan jullie komende huwelijk gekoppeld is. Ga er maar vanuit dat je er nooit gebruik van hoeft te maken. Maar als het toch zover komt dan zul je blij zijn dat het een officieel wettelijk document is waar geen meningsverschil of discussie bij mogelijk is.En nu maar weer verder met de leuke onderdelen van de voorbereiding op jullie trouwdag!

Leuke adresjes

Babs Douwe Hoekstra

Babs Douwe Hoekstra

2023 trouwambtenaar in Married at first Sight!
Liefde voor de Liefde

Liefde voor de Liefde

liefde is het mooiste feestje dat je kan vieren
Abdij 1472

Abdij 1472

trouwen en feesten op maat
Trouwambtenaar Marleen Bode

Trouwambtenaar Marleen Bode

spreker bij mijlpalen
Trouwambtenaar Jan Wiersma

Trouwambtenaar Jan Wiersma

Persoonlijke huwelijksvoltrekking
Trouwambtenaar Karin

Trouwambtenaar Karin

kletsen zit in mijn DNA
Onder Ons

Onder Ons

Trouwen en feesten in een sfeervolle ambiance
Buitengoed Fredeshiem

Buitengoed Fredeshiem

binnen- en buiten trouwen
Feesthuys Hanze1898

Feesthuys Hanze1898

het feesthuys van Kampen

Ook interessant

Regels bij huwelijk of geregistreerd partnerschap

Regels bij huwelijk of geregistreerd partnerschap

Trouwambtenaar kiezen

Trouwambtenaar kiezen

De trouwlocatie kiezen

De trouwlocatie kiezen

Tradities bij het trouwen

Tradities bij het trouwen

Veel gestelde vragen over Trouwen in gemeenschap van goederen

Als je gaat trouwen in gemeenschap van goederen, dan zijn vanaf het jawoord al jullie bezittingen én schulden van jullie samen. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Als je wilt trouwen in gemeenschap van goederen dan moet je dit nog vóór de trouwdag bij de notaris laten vastleggen.

Als je gaat trouwen dan is dat automatisch onder huwelijkse voorwaarden. In de huwelijkse voorwaarden leggen jullie vast welke eigendommen en welke schulden aan wie behoren. Laat de huwelijkse voorwaarden vastleggen bij een notaris. Alle bezittingen en schulden die vanaf het moment van trouwen zijn aangeschaft en gemaakt, vallen wel onder gemeenschappelijke goederen.

Het is niet verplicht om een trouwboekje aan te schaffen als jullie straks gaan trouwen. Er wordt namelijk al een huwelijksakte opgesteld. Hierin worden jullie gegevens en de trouwdatum in opgenomen. Ook als je bepaalde voorwaarden hebt dan kunnen die in de huwelijksakte worden vastgelegd. Maar een trouwboekje is wel een mooi en officieel hebbedingetje.




Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media