Trouwen in gemeenschap van goederen

Een stukje geschiedenis: Trouwen in gemeenschap van goederen is al sinds 1 januari 2018 niet langer standaard. Tot die datum trouwde driekwart van de stellen automatisch in gemeenschap van goederen, maar sinds 1-1-2018 wordt het huwelijk automatisch onder huwelijke voorwaarden voltrokken. Wil je toch in gemeenschap van goederen trouwen, dan moet je dit apart regelen via de notaris. Hieronder lees je alles over deze wet.

bruidsfotograaf-dennis-esselink

Foto Dennis Esselink Fotografie

Trouwen onder huwelijkse voorwaarden

Tot 01-01-2018 trouwde Iedereen nog automatisch in gemeenschap van goederen, mits je hiervoor iets liet vastleggen door de notaris. Trouwen in gemeenschap van goederen houdt in dat je zowel bezittingen als schulden met elkaar deelt, ook als deze bezittingen of schulden al bestonden voor je met elkaar in het huwelijk trad. Sinds 2018 is dat dus veranderd. Stellen trouwen tegenwoordig automatisch onder huwelijkse voorwaarden. Deze huwelijkse voorwaarden kun je naar wens aanpassen. Daarvoor is wel een bezoekje aan de notaris nodig. 

dfo9819-amandamaarten-trouwreportage-ernst-dirksen-fotografie-26-augustus-2016-2

Buiten trouwen bij Music Club Kampen

Kostenplaatje van de huwelijksakte

In de huwelijksakte worden alle voorwaarden vastgelegd van jullie huwelijk en hierin staat vermeld wat er wel en niet gedeeld wordt. Dit wordt allemaal vastgelegd in een notariële akte bij de notaris en is pas geldig vanaf het moment dat jullie getrouwd zijn. De kosten voor zo'n huwelijksakte liggen gemiddeld tussen de € 500,- en € 1.200,-. 

Wat houdt trouwen onder huwelijkse voorwaarden in?

Trouwen onder huwelijkse voorwaarden houdt in dat alles wat je bezit op het moment dat je trouwt , niet automatisch ook eigendom van jouw partner wordt. Jouw bezittingen, spaargeld en jouw schulden blijven van jou alleen.  Alles wat er tijdens het huwelijk binnenkomt of wordt aangeschaft wordt wel van jullie samen. Het ontvangen van erfenissen en giften komen voortaan echter alleen bij de erfgenaam/ontvanger terecht en dus niet meer in de gemeenschap van goederen. Bij de notaris kun je laten aanpassen wat gemeenschappelijk is en wat niet. 

Leuke adresjes

Onder Ons

Onder Ons

Trouwen en feesten in een sfeervolle ambiance
Buitengoed Fredeshiem

Buitengoed Fredeshiem

binnen- en buiten trouwen

Ook interessant

Regels bij huwelijk of geregistreerd partnerschap

Regels bij huwelijk of geregistreerd partnerschap

Trouwambtenaar kiezen

Trouwambtenaar kiezen
Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media