Trouwen in de gemeente Twenterand

twenterand_gemeente

Willen jullie trouwen in de gemeente Twenterand? Dan moet hier eerst een melding van gedaan worden in de gemeente waar jullie gaan trouwen. Deze melding kan schriftelijk, maar je kunt ook persoonlijk langs gaan bij de gemeente. Trouwen voor de gemeente wordt het burgerlijk huwelijk genoemd. Als je ook voor de kerk wilt trouwen, dan mag dit pas nadat het burgerlijk huwelijk is gesloten. Hoe werkt het?

Voorwaarden om te kunnen trouwen

Jullie zijn allebei 18 jaar of ouder. Je mag niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Je mag niet trouwen met je eigen kind, broer, zus, ouder, grootouder, kleinkind, halfbroer, halfzus, neef, nicht, oom of tante. Je mag niet gedwongen worden om te trouwen. Staat je onder curatele? Dan hebt je toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

Huwelijksdispensatie

Voldoe je niet aan de voorwaarden voor een huwelijk? Dan kan de minister van Veiligheid en Justitie (VenJ) toestemming geven om toch te trouwen. Bijvoorbeeld als de personen die willen trouwen broer en zus van elkaar zijn door adoptie. Dit heet huwelijksdispensatie.

Wat moeten jullie doen?

Je doet de melding in de gemeente waar je gaat trouwen. Wonen jullie beiden buiten Nederland en is in ieder geval één van jullie Nederlander? Dan doe je de melding bij de gemeente Den Haag. Doe de melding uiterlijk 14 dagen voordat je gaat trouwen. Je kunt niet eerder dan 1 jaar voor de trouwdatum de melding doen. Bij de melding geef je in totaal 2, 3 of 4 getuigen door, deze moeten wel meerderjarig zijn.. Er kan er ook getrouwd worden op locatie. Dit betekent dat er op elke locatie (buiten het gemeentehuis) binnen de gemeente Twenterand een huwelijk voltrokken kan worden. Dit wordt ook wel vrije trouwlocatie genoemd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Publiekszaken (burgerzaken).

Trouwambtenaar

Jullie kunnen voor de huwelijksvoltrekking kiezen voor een trouwambtenaar van de gemeente, een zelfstandige trouwambtenaar of een trouwambtenaar voor 1 dag. Deze verschillende trouwambtenaren zijn uitgebreid omschreven in het artikel "Trouwambtenaar kiezen", dus de moeite waard om even door te lezen. En het helpt jullie ook bij het kiezen van een trouwambtenaar.

Gratis trouwen

Dit kan op de maandag- of dinsdagmorgen Wanneer er een gratis huwelijk plaatsvindt op een maandag- of dinsdagmorgen tussen 09.00 uur en 10.30 uur dan mogen uitsluitend de volgende personen aanwezig zijn: De personen die een huwelijk; Getuigen (maximaal 4); Alle minderjarige kinderen van de personen die een huwelijk aangaan. Er bestaat een mogelijkheid dat het huwelijk in een andere kamer plaatsvindt dan in de trouwzaal.

Wat neem ik mee?

Informeer vooraf bij de gemeente waar jullie gaan trouwen welke documenten ze nodig hebben. Soms heeft de gemeente waar je de melding doet deze documenten al. Je hoeft dan niet alle onderstaande documenten zelf mee te nemen: afschrift van geboorteakte geldig identiteitsbewijs kopie van de geldige identiteitsbewijzen van de getuigen In bepaalde situaties hebt je aanvullende documenten nodig: Bijvoorbeeld: Als je eerder getrouwd bent geweest of een geregistreerd partnerschap hebt gehad, dan moet je een bewijs dat het laatste huwelijk of geregistreerd partnerschap beëindigd is (zoals een echtscheidingsakte of overlijdensakte) Of dat een van jullie geen Nederlander is en je verblijft in Nederland Eigen verklaring van partijen (was eerst een M46-verklaring) nodig. Je kunt deze verklaring afleggen op het moment dat je bij de gemeente het voorgenomen huwelijk aangeeft. De IND controleert uw verblijfsstatus en de Vreemdelingenpolitie onderzoekt of er sprake is van een schijnhuwelijk. Deze controles gebeuren als je een huwelijk wilt aangaan om een verblijfsvergunning voor de niet-Nederlander te krijgen. Als je ingeschreven staat in een Basisregistratie Personen van een Nederlandse gemeente, dan hoeft je in principe geen stukken over te leggen. Indien getwijfeld wordt aan de juistheid van de gegevens in de Basisregistratie Personen kan een bewijsstuk gevraagd worden.

Wat zijn de kosten om te kunnen trouwen in de gemeente Twenterand?

Voor de actuele prijzen kun je het beste de website van de gemeente Twenterand raadplegen.

Huwelijksboekje

Voor het huwelijksboekje worden ook kosten gerekend, ook hiervoor kun je het beste de website van de gemeente raadplegen.

Overige kosten van het sluiten van een huwelijk

Voor het sluiten van een huwelijk komen nog wat bijkomende kosten, zoals de getuigen, akte van huwelijksbevoegdheid etc. Voor al deze kosten verwijzen wij je ook naar de website van de gemeente.

Geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk

Een geregistreerde partnerschap kan worden omgezet in een huwelijk. Dan moet je bij de gemeente een akte van omzetting laten opmaken. De omzetting kan alleen in de eigen woonplaats worden gerealiseerd. Zowel de man als de vrouw mogen na het huwelijk de achternaam van de partner gebruiken. Wanneer (één van) jullie beiden geen onderdaan van de EU/EEG is/zijn en in Nederland woont, moet je een verklaring van de vreemdelingenpolitie inleveren. LET OP: Vraag deze op tijd aan!

Meer informatie over trouwen in Twenterrand

Gemeentehuis Vriezenveen
Manitobaplein 1
7671 GS Vriezenveen
Tel: 0546 840840
Website: www.twenterand.nl
E-mail: info@twenterand.nl

Leuke adresjes


De Galazaak Nijverdal

De Galazaak Nijverdal

uniek aanbod jurken