Gevraagd om ceremoniemeester te zijn?

Je beste vriend(in), broer of zus gaat trouwen en jij wordt gevraagd om ceremoniemeester te zijn op de huwelijksdag. Je vindt het een hele eer dat je gevraagd bent, maar er komt nu ineens heel veel op je af.  Jouw belangrijkste vraag zal dan ook zijn: “Wat wordt er van mij verwacht als ceremoniemeester”?

stefan-kemper-fotografie-trouwdag-organiseren

Bruidsreportage door Stefan Kemper Fotostudio.

Draaiboek voor de trouwdag

Wat er van een ceremoniemeester wordt verwacht is, dat de trouwdag soepel en volgens plan verloopt. Maak hiervoor een draaiboek aan samen met het aanstaande bruidspaar. In het draaiboek staat de huwelijksdag van stap tot stap omschreven. De trouwlocatie, huwelijksvoltrekking, het trouwvervoer dat bij het bruidspaar past, leveranciers, maar ook het moment dat er een mooie bruidsreportage wordt gemaakt. Het is wellicht handig om alle leveranciers met 06 nummers achter in het draaiboek te zetten. Zet dan ook gelijk de noodnummers van politie, arts of brandweer erbij. Als er zich een probleem voordoet, wordt er van je verwacht dat jij actie kunt ondernemen.
Op de trouwdag zelf ken je de dagindeling uit je hoofd, je weet precies wat er gaat gebeuren en wat jij zelf moet doen. Er kan altijd onverwacht iets tussen komen wat niet gepland is, maar als jij je draaiboek goed voor elkaar hebt is er geen man over boord. Besteed daarom echt tijd aan een strak en compleet draaiboek. Op de trouwdag zelf is het draaiboek jouw steun en toeverlaat.
 

Maak duidelijk dat jij de ceremoniemeester bent

Op de trouwdag zelf ben jij dus het aanspreekpunt voor alle bruiloftsgasten en ook voor alle leveranciers. Maak dit in het begin van de dag duidelijk dat jij die dag de ceremoniemeester/weddingplanner bent. Je kunt bijvoorbeeld, als alle gasten zijn gearriveerd, even een welkomstwoordje te doen waarin je gelijk jezelf even voorstelt. Vertel dan dat jij de ceremoniemeester bent en dat iedereen bij jou terecht kan met vragen. Vaak wordt de ceremoniemeester ook vermeld in de trouwkaart met telefoonnummer, maar waarschijnlijk zal niet iedereen jou als persoon kennen. Overleg deze mogelijkheid met het bruidspaar voordat de trouwkaarten worden besteld.

trouwfotograaf-dennis-esselink-fotografie

Foto: Dennis Esselink Fotografie

Zorg voor het bruidspaar

Natuurlijk moet je er ook voor zorgen dat het bruidspaar van alle gemakken is voorzien en dat zij zich geen zorgen hoeven te maken op deze speciale dag. Zorg ook voor die speciale kleine dingetjes die jouw als ceremoniemeester de meest geweldige ceremoniemeester maken. Zorg bijvoorbeeld op de trouw- of feestlocatie voor een speciale ruimte waar het bruidspaar zich tussen de bedrijven door even lekker kan terugtrekken en opfrissen. Aan hun reactie zul je zien dat ze daar erg blij mee zijn. Zorg ervoor dat er in die kamer een tasje ligt met wat producten die het bruidspaar kan gebruiken om zich op te frissen, met daarbij natuurlijk wat handdoekjes.

Gastenboek en cadeaus

Je bent ook degene die er voor zorgt dat iedereen iets in het gastenboek schrijft, want het zou jammer zijn dat er veel gasten niet in hebben geschreven. Spreek de gasten dus aan dat ze iets in het gastenboek kunnen schrijven. Zorg dat het gastenboek goed zichtbaar klaar ligt.
Het bruidspaar ontvangt van de bruiloftsgasten natuurlijk cadeaus en niet te vergeten de enveloppen met geld. Een belangrijke taak voor jou is, vooral als het gaat om vele enveloppen met geld,  dat alles goed kan worden opgeborgen op een veilige plek. En dat je alles hebt klaargezet zodat het allemaal vervoerd kan worden. Informeer ook bij de locatiehouder of de bloemen en cadeaus dezelfde avond meegenomen moeten worden of dat dat desgewenst ook de volgende dag kan.
Alles onder controle

Vlak voor de trouwdag heeft het bruidspaar het erg druk en komen nauwelijks ergens aan toe. Dus dan heb jij de touwtjes in handen en moet je alles controleren bij diverse leveranciers dat alles is geregeld. Samen met hen, zorg je voor een geweldige en goed georganiseerde trouwdag. Stuur iedereen die met de organisatie te maken heeft ook nog even de laatste versie van het draaiboek, of de onderdelen waar zij bij betrokken zijn. 

De huwelijksdag

Op de grote dag zelf ben jij zelf als eerste op de locaties aanwezig en stel jij je overal voor, zodat iedereen weet dat zij bij jou terecht kunnen als er vragen zijn. Verder ben je de hele trouwdag dichtbij het bruidspaar en hun gasten en zorg je ervoor dat het een zorgeloze dag voor het bruidspaar wordt en dat het voor de gasten een fantastische dag wordt. Verder hou je de hele dag contact met de leveranciers die dag, om de trouwdag vlekkeloos te laten verlopen.

Dankbaar, maar wel veel werk

Ik denk dat het nu wel duidelijk is dat ceremoniemeester zijn een dankbare taak is, maar ook een hele belangrijke factor voor de trouwdag. Je zult er een kick van krijgen dat de trouwdag zonder problemen verloopt en dat je allemaal leuke reacties krijgt. Maar ook is het een verantwoordelijke taak om als ceremoniemeester op te treden voor het bruidspaar. Zij hebben hun vertrouwen in jou gegeven om er een fantastische dag van te maken. Al met al: Het is dankbaar werk, maar je zult er heel wat uurtjes tijd in moeten steken.

Denk goed na als je de taak als ceremoniemeester op je neemt

Je bent vereerd dat je bent gevraagd voor deze belangrijke taak. Maar je hebt er heel goed over nagedacht, wat het allemaal inhoud en je begint te twijfelen dat je dit allemaal wel aan kunt. Vertel dit dan in een vroeg stadium aan het bruidspaar. Dan hebben zij nog even de tijd om een andere ceremoniemeester te zoeken, of nog een persoon die het samen met jou kan oppakken. Misschien vindt je dat ook een wat veiliger gevoel zodat je er niet helemaal alleen voorstaat.

Leuke adresjes

Jil's Weddings & Events

Jil's Weddings & Events

weddingplanner en ceremoniemeester

Ook interessant

Huwelijk aanmelden bij de gemeente

Huwelijk aanmelden bij de gemeente

Etiquette regels voor de trouwdag

Etiquette regels voor de trouwdag
Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media