Huwelijk aanmelden bij de gemeente

Voordat je gaat trouwen zul je eerst aan enkele officiële regels en formaliteiten moeten voldoen die in de wet bepaald zijn. Lees dus eerst dit overzicht zodat je weet wat je moet regelen voordat je straks onbezorgd kunt gaan trouwen.

Melding van het huwelijk

Als de trouwdatum is gekozen, doe je de "melding huwelijk" bij de gemeente waar je het huwelijk laat voltrekken. Deze aangifte van het huwelijk kun je bij diverse gemeentes ook online doen. Bij deze melding vul je een formulier in met jullie persoonlijke gegevens en tevens de namen van de getuigen. Als de trouwlocatie waar jullie willen trouwen op dat moment al bekend is, dan geef je deze ook al vast door. Dit kan ook een apart formulier voor de melding van de trouwlocatie zijn.

Om te mogen trouwen moeten jullie wel kunnen aantonen dat je voldoet aan de gestelde voorwaarden. Welke documenten en verdere informatie je aan de ambtenaar van de burgerlijke stand moeten overdragen hangt af van ieders persoonlijke situatie.

trouwlocatie-de-barones-buiten-trouwen

Trouwlocatie De Barones  in Dalfsen 

Wanneer moet je het huwelijk aanmelden

Nadat jullie de melding van het huwelijk bij de gemeente hebben gedaan maakt de ambtenaar van de burgerlijke stand vervolgens een officiële akte van jullie aangifte van het huwelijk op. De huwelijksvoltrekking mag niet eerder dan twee weken na de datum van de akte van aangifte plaatsvinden. Doe deze melding dus op tijd, dat kan weer de nodige stress besparen. Je mag de aanmelding gerust enkele maanden van te voren al doen.

Getuigen aanmelden

Om het huwelijk officieel te kunnen sluiten moeten hier minimaal twee en maximaal vier meerderjarige getuigen bij aanwezig zijn. Bij de aanmelding van het huwelijk moet je de persoonsgegevens van jullie getuigen opgeven.

trouwen-bij-onder-ons-dalfsen

Het officiële ja-woord

Je bent pas echt officieel getrouwd al je allebei een verklaring hebt afgelegd. Dat klinkt moeilijker dan het is, want dit gaat over het welbekende "ja-woord". Dit moet plaatsvinden in het bijzijn van de ambtenaar van de burgerlijke stand en de getuigen. Worden jullie getrouwd door een zgn. trouwambtenaar voor 1 dag, dan moet hier ook een ambtenaar van de gemeente bij aanwezig zijn. Na het jawoord zijn jullie dan eindelijk officieel ben je officieel man en vrouw., man en man of vrouw en vrouw... whatever!

De huwelijksakte

Het ja-woord is gegeven, jullie zijn getrouwd. Nu wordt de huwelijksakte opgemaakt. Deze akte moeten jullie zelf, de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen. Naast het wettelijke huwelijk kun je ook nog kiezen voor een kerkelijk huwelijk. Hiervoor is het belangrijk dat jullie eerst gaan trouwen voor de wet. Eerder mag het kerkelijk huwelijk niet worden ingezegend.

En nu is het tijd om te feesten! Veel plezier.

Leuke adresjes

Buitengoed Fredeshiem

Buitengoed Fredeshiem

binnen- en buiten trouwen
Jan Vos Trouwvervoer

Jan Vos Trouwvervoer

klassieke volvo kattenrug
't Witte Peerd

't Witte Peerd

trouwlocatie

Ook interessant

Etiquette regels voor de trouwdag

Etiquette regels voor de trouwdag

Regels bij huwelijk of geregistreerd partnerschap

Regels bij huwelijk of geregistreerd partnerschap
Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media