Huwelijk aanmelden bij de gemeente

Als jullie de trouwdatum hebben vastgelegd moet je dit melden bij de gemeente waarin je gaat trouwen. Officieel heet dit "de melding van het voorgenomen huwelijk". Dit kan online op de website van de gemeente. Gewoon in de zoekfunctie zoeken op "trouwen" en dan vind je het wel in het overzicht dat je te zien krijgt. 

De melding van het voorgenomen huwelijk

Als de trouwdatum is gekozen, doe je dus de "melding van het voorgenomen huwelijk" bij de gemeente waarin de trouwceremonie plaats vindt. Deze aangifte van het huwelijk kun je bij de meeste gemeentes eenvoudig online doen. Bij deze melding vul je een formulier in met jullie persoonlijke gegevens en tevens de namen van de getuigen. Als de trouwlocatie waar jullie willen trouwen op dat moment al bekend is, dan geef je deze ook al vast door. Voor het invullen van de trouwlocatie kan dit ook een apart formulier zijn. Dat verschilt per gemeente.

Wanneer moet je het huwelijk aanmelden

Nadat jullie de melding van het huwelijk bij de gemeente hebben gedaan, maakt de ambtenaar van de burgerlijke stand vervolgens een officiële akte van jullie aangifte van het huwelijk op. Deze melding van jullie huwelijk mag op z'n vroegst 1 jaar voor de trouwdatum tot uiterlijk 2 weken voor de trouwdatum. Ons advies is: regel dit zodra de trouwdatum en trouwlocatie bekend zijn.

Voorwaarden om te mogen trouwen

Een beetje officieel misschien, maar om te mogen trouwen moet je wel kunnen aantonen dat jullie voldoen aan de voorwaarden om te mogen trouwen. Welke documenten en verdere informatie je aan de ambtenaar van de burgerlijke stand moeten overdragen hangt af van jullie persoonlijke situatie, maar dit is de standaard:

  • Om te kunnen trouwen moeten jullie allebei tenminste 18 jaar zijn.
  • Uiteraard mag je niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met een andere persoon.
  • Je mag niet trouwen met familie, zoals je eigen kind, broer, zus, ouder, grootouder, kleinkind, halfbroer, halfzus.
  • Het trouwen moet vrijwillig plaatsvinden. Je mag dus nooit onder dwang trouwen. 
  • Mocht één van jullie onder curatele staan, dan heb je toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

Getuigen aanmelden

Om het huwelijk officieel te kunnen sluiten moeten hier minimaal twee en maximaal vier meerderjarige getuigen bij aanwezig zijn. Bij de aanmelding van het huwelijk moet je de persoonsgegevens van jullie getuigen opgeven.

Het officiële ja-woord

Je bent pas echt officieel getrouwd al je allebei een verklaring hebt afgelegd. Dat klinkt moeilijker dan het is, want dit gaat over het welbekende "ja-woord". Dit moet plaatsvinden in het bijzijn van de ambtenaar van de burgerlijke stand en de getuigen. Worden jullie getrouwd door een zgn. trouwambtenaar voor 1 dag, dan moet hier ook een ambtenaar van de gemeente bij aanwezig zijn. Na het jawoord zijn jullie dan eindelijk officieel ben je officieel man en vrouw., man en man of vrouw en vrouw... whatever!

De huwelijksakte

Het ja-woord is gegeven, jullie zijn getrouwd. Nu wordt de huwelijksakte opgemaakt. Deze akte moeten jullie zelf, de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen. Naast het wettelijke huwelijk kun je ook nog kiezen voor een kerkelijk huwelijk. Hiervoor is het belangrijk dat jullie eerst gaan trouwen voor de wet. Eerder mag het kerkelijk huwelijk niet worden ingezegend.

En nu is het tijd om te feesten! Veel plezier.

Leuke adresjes

Buitengoed Fredeshiem

Buitengoed Fredeshiem

binnen- en buiten trouwen
't Witte Peerd

't Witte Peerd

trouwlocatie

Ook interessant

Etiquette regels voor de trouwdag

Etiquette regels voor de trouwdag

Regels bij huwelijk of geregistreerd partnerschap

Regels bij huwelijk of geregistreerd partnerschap




Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media