Save the date kaarten

De 'save the date kaarten' zijn al sinds jaar en dag al een vast gebruik in Amerika. In eerste instantie zijn deze als een soort van trend in ons land opgepakt. Maar ondertussen zien we allemaal het nut en de noodzaak van deze kaarten wel in en zijn ze niet meer weg te denken als voorloper op de trouwkaarten of andere uitnodigingen bij belangrijke feesten en gebeurtenissen.

Wat zijn nu eigenlijk die save the date kaarten?

Goed verhaal, die inleiding, maar wat zijn die 'save the date kaarten' nu eigenlijk en waar dienen ze voor? Welnu: De 'save the date kaart' is een soort van vooraankondiging voor jullie trouwdag. Omdat je uiteraard wilt dat al jullie familie, goede vrienden en andere dierbaren aanwezig zullen zijn als je gaat trouwen. Dus stuur je al enkele maanden voor de trouwdatum de 'save the date kaarten' naar jullie gasten. Want in de maanden mei, juni en september gaan nog altijd de meeste mensen trouwen, maar in deze periode gaan ook de meeste mensen op vakantie. En ook in alle andere periodes van het jaar is het mogelijk dat jullie gasten al iets anders belangrijks hebben gepland of zelf hebben georganiseerd.

Ook voor familie, vrienden e.d. die in het buitenland.wonen is het erg nuttig om vroegtijdig deze kaarten te versturen i.v.m. de voorbereiding op een meerdaagse afwezigheid van het thuisland en het verblijf in Nederland en uiteraard de voorbereiding van de reis of vlucht.

save-the-date

Foto: Fuif.nl
 

Aan wie sturen we dan die kaarten?

Uiteraard bepaal je zelf aan wie je de 'save the date kaarten' stuurt. We zullen je hier in ieder geval enkele handige tips voor geven. We noemen hier 3 soorten gasten die je kunt uitnodigen voor jullie trouwdag, namelijk:
 

1. Daggasten

De daggasten zijn in ieder geval aanwezig tijdens de officiële huwelijksceremonie. Ga je ook trouwen voor de kerk, dan zijn de daggasten ook daar bij aanwezig. Na deze officiële momenten is het gebruikelijk dat in/op een feestlocatie de bruidstaart wordt aangesneden met daarbij een kopje koffie of een gezellig bubbeltje. Vanaf dit moment heb je 2 mogelijkheden. Of er wordt er alvast gezellig gefeest met hetzelfde gezelschap, waarna het tijd is voor het huwelijksdiner, of na de bruidstaart en een moment van gezelligheid begint de receptie. Het moment tót de receptie is alleen met de daggasten. Daarna vallen de gasten in ons voorbeeld onder 'receptiegasten'. Maak je geen gebruik van een receptie, dan zijn de daggasten aanwezig tot en met het avondfeest. Jullie gasten voor de dagbruiloft moeten zeer waarschijnlijk vrij nemen van hun werk of dagelijkse verplichtingen. Dus aan deze groep stuur je in ieder geval de 'save the date kaarten'.

2. Receptiegasten

Voor de receptie nodig je mensen uit die geen uitnodiging ontvangen voor zowel de huwelijksceremonie als voor de avondbruiloft. Dit kunnen collega's zijn, kennissen, buren of buurtbewoners, etc. Deze hoeven geen vrije dag te nemen om op de receptie aanwezig te kunnen zijn. Op zich hoef je hen geen 'save the date kaart' te sturen. Maar uiteraard kan en mag dat wel. Echt gebruikelijk is het niet, maar niks moet en alles mag.

3. Feestgasten

De feestgasten zijn de mensen die alleen worden uitgenodigd voor de avondbruiloft. Op zich hoeven ook de feestgasten geen vrije dag van het werk of opleiding te nemen. Maar het zou wel erg jammer zijn dat er genodigden ondertussen al andere verplichtingen voor deze avond zijn aangegaan. Tevens kunnen avondgasten van buiten de regio komen en willen zij een hotel of andere slaapgelegenheid regelen, bijvoorbeeld in, of in de buurt van, de feestlocatie. 2 goede redenen dus om ook de avondgasten wel een ' the date kaart' te sturen.

Wat moet er in de kaarten staan?

De vermelding dat jullie gaan trouwen en de trouwdatum is het belangrijkste. De trouwlocatie en feestlocatie hoeven niet op de 'save the date kaarten' te staan, maar als je dat leuk vindt dan moet je dat uiteraard gewoon doen. Mocht je mensen uitnodigen die van ver komen, kun je op de kaart ook laten weten dat als gasten willen overnachten in, of in de buurt van de locatie, dat zij dat tijdig bij jullie moeten melden.

Zelf ontwerpen of kant en klaar?

Het is leuk om de save the date kaarten in de stijl of het thema van jullie trouwdag te ontwerpen. Deze stijl kun je ook weer in de trouwkaarten terug laten komen.Je kunt de save the date kaarten heel eenvoudig online zelf ontwerpen of voor kant en klare kaarten te kiezen waar je alleen maar de tekst hoeft toe te voegen.Uiteraard kun je ook naar de drukkerij of copyshop gaan en daar jouw ideeën in een mooie 'save the date kaart' laten verwerken.

save-the-date-kaarten-trouwen

Bij Kaartje2go vind je een ruime keuze aan Save The Date kaarten 

Wanneer versturen we de save the date kaarten kaarten?

Over het algemeen worden de 'save the date kaarten' circa 4 tot 6 maanden van te voren verstuurd. Stellen die gaan trouwen tussen april, en september kunnen de 'save the date kaarten' ook combineren met de kerstkaarten. Want je kunt eenvoudig in december een save the date kaart versturen met een kerstgroet er op, of een kerstkaart met de 'save the date' vermelding.
Als je echt rond de vakantieperiode gaat trouwen, dan is het verstandig om de kaarten eerder te versturen. In december en januari worden veel zomervakanties geboekt. De save the dates kunnen dan gerust in november of begin december al verzonden worden. Wil je de kaarten toch nog eerder versturen, hou er dan wel rekening mee dat er in een jaar tijd veel kan gebeuren of veranderen qua gasten. Contacten kunnen verwateren of juist hechter worden. Daardoor kunnen avondgasten plots daggasten worden en andersom. Hou daar wel rekening mee.

Mochten jullie gaan verloven dan kun je dit ook met een kaart bekend maken en hier de trouwdatum als 'save the date' bij vermelden. Als die trouwdatum kort na de verloving al bekend is natuurlijk.

kerst-save-the-date-fuif

Bij Fuif.nl vind je een ruime keuze aan save the date kerstkaarten

Leuke adresjes

Kaartje2go

Kaartje2go

als beste getest!
CreAlied

CreAlied

trouwkaarten

Ook interessant

Hoe kies je de perfecte trouwkaart?

Hoe kies je de perfecte trouwkaart?

Jouw trouwkaart origineel versturen

Jouw trouwkaart origineel versturen
Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media