Trouwambtenaar kiezen

Jullie gaan trouwen, dat staat vast. Maar welke trouwambtenaar gaat de huwelijksvoltrekking verzorgen? Je mag in ieder geval altijd zelf een trouwambtenaar of BABS kiezen. Dit kan een van de trouwambtenaren zijn, in dienst van de gemeente waar jullie gaan trouwen. Maar je kunt ook kiezen voor een zelfstandige trouwambtenaar of BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand). En de laatste mogelijkheid is erg bijzonder. Je kunt binnen de meeste gemeenten namelijk ook een vriend, vriendin, familielid of BN'er e.d. vragen om jullie huwelijk te voltrekken. Hoe deze verschillende mogelijkheden werken lees je in dit artikel.

Foto: Trouwambtenaar Jeroen Smits | een bijzondere dag, een bijzonder moment

Trouwambtenaar via de gemeente

Je kunt dus zelf kiezen welke buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand jullie huwelijkssluiting zal voltrekken. Kijk hiervoor op de website van de gemeente waar jullie gaan trouwen, daar worden de ambtenaren aan je voorgesteld. De kosten betaal je altijd aan de gemeente, niet aan de ambtenaar. De tarieven voor de trouwambtenaren kunnen per gemeente echter wel verschillen. De ambtenaar van jullie keuze zal tijdig een afspraak maken en komt dan uiterlijk twee weken voor de trouwdag langs om jullie persoonlijke wensen te bespreken. We raden je ook echt aan om dit gesprek wel te laten plaatsvinden. Neem er rustig de tijd voor, want je merkt dan of er wel sprake is van een goede klik met elkaar. Deze klik zal een garantie zijn voor een huwelijksvoltrekking op maat. 

Foto: Trouwambtenaar Jan Wiersma | persoonlijke huwelijksvoltrekking

Zelfstandige trouwambtenaar

Er zijn ook veel zelfstandige trouwambtenaren die hun diensten ook in andere gemeenten aanbieden als waar zij hun standplaats hebben. Wij noemen ze ook wel vrije of zelfstandige trouwambtenaren. Een voorwaarde is wel dat deze persoon al in een andere gemeente benoemd en beëdigd is als (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand. In onze categorie huwelijksvoltrekking zie je een overzicht van de vrije trouwambtenaren.
Een zelfstandige trouwambtenaar heeft natuurlijk veel ervaring met het schrijven van een mooie en persoonlijke speech voor het bruidspaar!
Hou er wel rekening mee dat hier extra kosten aan verbonden zijn. De betreffende Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand kan je hier over informeren. Je kunt deze info hier in de categorie Huwelijksvoltrekking online opvragen bij de trouwambtenaar van jouw keuze. Vergeet niet dat de kosten voor het huwelijk bij de gemeente ook betaald moeten worden.  Deze staan dus los van de kosten van de zelfstandige ambtenaar.

Foto: Trouwambtenaar Marleen Bode | persoonlijke ceremonie

BABS voor een dag

Als je meer vrijheid wilt bij de keuze voor een trouwambtenaar, omdat je ook iets meer eigen inbreng aan de huwelijksceremonie wilt toevoegen, dan kun je natuurlijk ook een 'eigen' ambtenaar van de burgerlijke stand kiezen, dit wordt BABS voor een dag genoemd. Dit is in veel gemeenten mogelijk, maar informeer hierover toch even bij de gemeente waar jullie willen trouwen. Vroeger kon je alleen maar getrouwd worden door een ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente, tegenwoordig wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van een BABS voor een dag.

Wie kan een BABS voor een dag worden?

Iedereen kan in principe een BABS voor een dag worden. Een vriend, vriendin of familielid, of zelfs een BN'er, favoriete zanger, de burgemeester, etc. De huwelijksvoltrekking wordt extra persoonlijk als jullie je laten trouwen door een BABS voor een dag. Verder moet de gene die jullie BABS voor 1 dag wordt, een verklaring van goed gedrag afgeven. Als dit is goedgekeurd wordt jullie trouwambtenaar in spé door de rechter beëdigd om voor één dag Ambtenaar van de Burgerlijke Stand te mogen zijn. In deze 24 uur mag door deze persoon slechts 1 huwelijk worden voltrokken. Tijdens de huwelijkssluiting is wel een ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente aanwezig om te kijken of het huwelijk volgens de regels wordt gesloten en daarmee rechtsgeldig is. En dat is maar goed ook, want je wilt er toch niet aan denken dat het huwelijk achteraf niet rechtsgeldig blijkt te zijn! Hou er wel rekening mee dat hier extra kosten aan verbonden zijn.

Leuke adresjes

Annemiek Drenth

Annemiek Drenth

een (zingende) trouwambtenaar op jullie trouwdag
Sprekendeliefde

Sprekendeliefde

Charlotte van de Velde - Trouwambtenaar
Lizette Welgraven | Trouwambtenaar

Lizette Welgraven | Trouwambtenaar

passie, humor en oog voor detail
Sacha Bucciarelli

Sacha Bucciarelli

de leukste ceremonie, waar je ook trouwt!
De Magische Trouwambtenaar

De Magische Trouwambtenaar

for a happily ever after
Trouwambtenaar Gerrit Doeland

Trouwambtenaar Gerrit Doeland

Bevlogen, enthousiast en betrokken
Trouwambtenaar Sebastiaan

Trouwambtenaar Sebastiaan

Origineel, verbindend en persoonlijk!
Jakob Laning - Trouwambtenaar

Jakob Laning - Trouwambtenaar

romantisch met een gepaste dosis humor
Jeanette de Vos-Michel

Jeanette de Vos-Michel

de trouwambtenaar die bij jullie past
Trouwambtenaar Chris Mulder

Trouwambtenaar Chris Mulder

open, eerlijk, transparant, energiek, humoristisch, enthousiast!
Trouwambtenaar Annemiek

Trouwambtenaar Annemiek

persoonlijke en frisse ceremonie
Trouwambtenaar Karin

Trouwambtenaar Karin

kletsen zit in mijn DNA
Liefde voor de Liefde

Liefde voor de Liefde

liefde is het mooiste feestje dat je kan vieren
MarryElle

MarryElle

Spontaan, persoonlijk en met humor
BABS Bente

BABS Bente

zelfstandig trouwambtenaar noord-brabant
Mildred Nijhove

Mildred Nijhove

de trouwambtenaar die out of the box denkt
Babs Douwe Hoekstra

Babs Douwe Hoekstra

2023 trouwambtenaar in Married at first Sight!
Trouwambtenaar Jeroen Smits

Trouwambtenaar Jeroen Smits

Een bijzondere dag, een bijzonder moment
magikjullietrouwen.nl

magikjullietrouwen.nl

PERSOONLIJKE trouwambtenaar
Trouwambtenaar Jan Wiersma

Trouwambtenaar Jan Wiersma

Persoonlijke huwelijksvoltrekking
Trouwambtenaar Marleen Bode

Trouwambtenaar Marleen Bode

spreker bij mijlpalen

Ook interessant

Bruidsbeurzen en weddingevents in Overijssel e.o.

Bruidsbeurzen en weddingevents in Overijssel e.o.

Gevraagd om ceremoniemeester te zijn?

Gevraagd om ceremoniemeester te zijn?

De kosten van een bruidsfotograaf

De kosten van een bruidsfotograaf
Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media