Trouwambtenaar kiezen

Jullie gaan trouwen, dat staat vast. Maar welke trouwambtenaar gaat de huwelijksvoltrekking verzorgen? Je mag in ieder geval altijd zelf een trouwambtenaar of BABS kiezen. Dit kan een van de trouwambtenaren zijn, in dienst van de gemeente waar jullie gaan trouwen. Maar je kunt ook kiezen voor een zelfstandige trouwambtenaar of BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand). En de laatste mogelijkheid is erg bijzonder. Je kunt binnen de meeste gemeenten namelijk ook een vriend, vriendin, familielid of BN'er e.d. vragen om jullie huwelijk te voltrekken. Hoe deze verschillende mogelijkheden werken lees je in dit artikel.

jeroen_smits_trouwambtenaar_babs_zuid_holland
Trouwambtenaar Jeroen Smits

Trouwambtenaar via de gemeente

Je kunt dus zelf kiezen welke buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand jullie huwelijkssluiting zal voltrekken. Kijk hiervoor op de website van de gemeente waar jullie gaan trouwen, daar worden de ambtenaren aan je voorgesteld. De kosten betaal je altijd aan de gemeente, niet aan de ambtenaar. De tarieven voor de trouwambtenaren kunnen per gemeente echter wel verschillen. De ambtenaar van jullie keuze zal tijdig een afspraak maken en komt dan uiterlijk twee weken voor de trouwdag langs om jullie persoonlijke wensen te bespreken. We raden je ook echt aan om dit gesprek wel te laten plaatsvinden. Neem er rustig de tijd voor, want je merkt dan of er wel sprake is van een goede klik met elkaar. Deze klik zal een garantie zijn voor een huwelijksvoltrekking op maat. 

trouwambtenaar_jan_wiersma_huwelijkceremonie
Trouwambtenaar Jan Wiersma

Zelfstandige trouwambtenaar

Er zijn ook veel zelfstandige trouwambtenaren die hun diensten ook in andere gemeenten aanbieden als waar zij hun standplaats hebben. Wij noemen ze ook wel vrije of zelfstandige trouwambtenaren. Een voorwaarde is wel dat deze persoon al in een andere gemeente benoemd en beëdigd is als (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand. In onze categorie huwelijksvoltrekking zie je een overzicht van de vrije trouwambtenaren.
Een zelfstandige trouwambtenaar heeft natuurlijk veel ervaring met het schrijven van een mooie en persoonlijke speech voor het bruidspaar!
Hou er wel rekening mee dat hier extra kosten aan verbonden zijn. De betreffende Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand kan je hier over informeren. Je kunt deze info hier in de categorie Huwelijksvoltrekking online opvragen bij de trouwambtenaar van jouw keuze. Vergeet niet dat de kosten voor het huwelijk bij de gemeente ook betaald moeten worden.  Deze staan dus los van de kosten van de zelfstandige ambtenaar.

trouwambtenaar_marleen_bode_huwelijksvoltrekking
Trouwambtenaar Marleen Bode

BABS voor een dag

Als je meer vrijheid wilt bij de keuze voor een trouwambtenaar, omdat je ook iets meer eigen inbreng aan de huwelijksceremonie wilt toevoegen, dan kun je natuurlijk ook een 'eigen' ambtenaar van de burgerlijke stand kiezen, dit wordt BABS voor een dag genoemd. Dit is in veel gemeenten mogelijk, maar informeer hierover toch even bij de gemeente waar jullie willen trouwen. Vroeger kon je alleen maar getrouwd worden door een ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente, tegenwoordig wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van een BABS voor een dag.

Wie kan een BABS voor een dag worden?

Iedereen kan in principe een BABS voor een dag worden. Een vriend, vriendin of familielid, of zelfs een BN'er, favoriete zanger, de burgemeester, etc. De huwelijksvoltrekking wordt extra persoonlijk als jullie je laten trouwen door een BABS voor een dag. Verder moet de gene die jullie BABS voor 1 dag wordt, een verklaring van goed gedrag afgeven. Als dit is goedgekeurd wordt jullie trouwambtenaar in spé door de rechter beëdigd om voor één dag Ambtenaar van de Burgerlijke Stand te mogen zijn. In deze 24 uur mag door deze persoon slechts 1 huwelijk worden voltrokken. Tijdens de huwelijkssluiting is wel een ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente aanwezig om te kijken of het huwelijk volgens de regels wordt gesloten en daarmee rechtsgeldig is. En dat is maar goed ook, want je wilt er toch niet aan denken dat het huwelijk achteraf niet rechtsgeldig blijkt te zijn! Hou er wel rekening mee dat hier extra kosten aan verbonden zijn.

Leuke adresjes

Trouwambtenaar Marleen Bode

Trouwambtenaar Marleen Bode

persoonlijke ceremonie
Trouwambtenaar Jan Wiersma

Trouwambtenaar Jan Wiersma

Persoonlijke huwelijksvoltrekking
magikjullietrouwen.nl

magikjullietrouwen.nl

PERSOONLIJKE trouwambtenaar
Trouwambtenaar Sebastiaan

Trouwambtenaar Sebastiaan

Origineel, verbindend en persoonlijk!
Trouwambtenaar Jeroen Smits

Trouwambtenaar Jeroen Smits

Een bijzondere dag, een bijzonder moment
Jeanette de Vos-Michel

Jeanette de Vos-Michel

de trouwambtenaar die bij jullie past
Annemiek Drenth

Annemiek Drenth

een (zingende) trouwambtenaar op jullie trouwdag
Trouwen op maat

Trouwen op maat

Richard Sprokkereef: de zingende trouwambtenaar
Mildred Nijhove

Mildred Nijhove

de trouwambtenaar die out of the box denkt

Ook interessant

Huwelijk aanmelden bij de gemeente

Huwelijk aanmelden bij de gemeente

Regels bij huwelijk of geregistreerd partnerschap

Regels bij huwelijk of geregistreerd partnerschap
Bezoek ook de website:

Trouwen in Groningen

Volg ons op social media